PrůvodciZdravím.cz

Znáte ghí?

21. 3. 2016 | 2163 shlédnutí | admin
Znáte ghí?

Náš organismus ke své životaschopnosti potřebuje stálý přísun tuků s nenasycenými mastnými kyselinami, protože jedině díky jim se pak tuky dokážou sloučit s bílkovinami a stávají se rozpustnými beze zbytku ve vodě. Náš organismus je pak dokáže vstřebat do všech svých tkání až na úroveň kapilár, což je nesmírně důležité pro všechny tělesné procesy. Díky elektronům, které takovéto tuky z fyzikálního hlediska obsahují, a schopnosti vázat kyslík, jsou právě tuky na kapilární úrovni povrchově aktivní a my na základě těchto vazeb v elektrochemických procesech našeho těla se cítíme aktivnější po všech stránkách, jak se lidově říká máme „dobité baterky“.
Ve snaze uchovat, zakonzervovat tuky co nejdéle, vznikly ve své době ztužené pokrmové tuky. Bohužel tyto tuky v různých inovovaných verzích jsou na trhu dosud. Ztužením tuků se jejich nenasycené mastné kyseliny připravují o své schopnosti vázat kyslík,  zničí se jejich elektronové pole a jejich schopnosti slučovat se s bílkovinami, tedy i jejich rozpustnost v tekutinách živého organismu, což se v důsledku projevuje při dlouhodobé konzumaci postupnou devastací našeho organismu.

Tepelným procesem, kdy se z másla vytváří ghí, stává se bezvodým, čistí se, zbavuje se bílkovin, čímž se umožní jeho vysoká trvanlivost, nežlukne, nekazí se, ale přitom jsou zachovány všechny původní nenasycené mastné kyseliny jako u čerstvého másla.
Aby ghí mělo vlastnosti a účinky níže uvedené, je  třeba, aby máslo, z kterého se ghí tepelným procesem vytváří, bylo z ověřitelného zdroje, stálé kvality a vždy jen čerstvé a nejlépe z farem s ekologickým šetrným hospodářstvím. Jeho příprava by měla probíhat v místnosti se stálou pokojovou teplotou. Proces přepouštění a čistění trvá tak dlouho, dokud je ghí skutečně bezvodé, což dle hustoty a množství másla může trvat i 6-10 hodin.

 

Tzv.“Přepuštěné máslo“ neboli  ghí,  též zvané“ bezvodé“, dle současné legislativy zvané máselný tuk bezvodý, uměly vyrábět ještě naše prababičky. Ve východních kulturách je používáno od nepaměti, v Brazílii je nazýváno máslem země.

 

Dle ájurvédské medicíny je protikladem PITY(ohně), ale zároveň posiluje tzv.Božský oheň AGNI.Ghí je považováno za satvickou stravu. Lidé, kteří pravidelně konzumují ghí, mají zářící pleť i obličej. Z ghí vytvořené světlo je pro oči tím nejzdravějším světlem. Pro kůži je zase ghí tou nejlepší kosmetikou. Je základem mnoha léčebných mastí, pokud je kvalitně vyrobeno, včetně masážních balzámů, i životním elixírem,  je součástí ájurvédské marmelády-ČAVANPRAŠ. Je stravitelnější a obsahuje více pro tělo důležitých látek než jakýkoliv rostlinný olej. Jako mast na rozdíl od  masti ze sádla  je pokožkou plně vstřebatelné bez škodlivých usazenin.

 

Jaké má ghí účinky?

  • nedochází k usazování cholesterolu na cévních stěnách jako v případě jiných živočišných tuků, protože je to čistý tuk, bez škodlivého LDL cholesterolu, se zachovaným obsahem nenasycených mastných kyselin, tento čistý tuk cévy vyživuje, zprůchodňuje a regeneruje

  • díky obsahu kyseliny máselné má ghí protivirové a protirakovinotvorné vlastnosti, obsahuje minerály-siřík, vápník, draslík, fosfor, hořčík a vitamíny A ,D a E

  • obsahuje stejné živiny jako máslo, ale bez nežádoucích účinků (ghí s medem na krajícirozpečeného chleba je ten nejlepší energetický start do nového dne,je vhodnou výživovou kombinací pro děti

  • podporuje trávení, nevyžaduje při trávicím procesu v těle emulgátor žluč, protože se plně vstřebá

  • chrání nervovou tkáň

  • podporuje plodnost, funkci vaječníků, kvalitu a množství semene

  • zvyšuje imunitu, absorbuje a vylučuje z těla toxiny, je tedy přirozeným lapačem volných radikálů, čímž ochraňuje buňky

  • podporuje ódžas

  • podporuje paměť, myšlení a inteligenci

  • zlepšuje zrak

  • podporuje činnost jater

  • zvyšuje činnost enzymů v játrech, tkáních a střevech

  • posiluje ledviny

  • vyrovnává množství kyseliny solné v žaludku a zajišťuje obnovu žaludeční sliznice

  • brání bloku krve a plazmy

  • pročišťuje žlučové cesty a játra

  • omlazuje a regeneruje organizmus

  • ulevuje při popáleninách (včasnou aplikací se předejde puchýřům a jizvám), odřeninách, svědění pokožky

  • ulevuje při vodnaté rýmě a bolestí uší

  • ulevuje při únavě očí potíráním na víčkaa spánky

  • ulevuje při hemeroidech a chronických bolestech kloubů

  • napomáhá rychlejšímu hojení tržných a sečných ran

  • pro miminka je nejlepší pleťovou výživou a tonikem

     

     

    Jak jej používat?

     

    Před jídlem:   směs přírodního třtinového cukru, ghí a zázvoru podporuje zažívání, brání zácpě, větrům,oslabenému trávení, zánětům žaludku a střeva. Zajišťuje dobré zdraví s jasnou myslí a čistou pokožkou.Denně lze jíst 6-8 lžiček chí.

    Pro vaření : díky molekulární struktuře se nepřepaluje a nekouří při vaření. Dobře se pojí se širokou škálou koření. Indická kuchyně je bez něj neodmyslitelná. Ghí je ideální na smažení, restování a do dresinků, brání překyselení, nadýmání, zácpě a podrážděnému žaludku.

     

    Jak jej nejlépe skladovat?

    V suchu a v temnu vydrží nekonečně dlouho, protože neobsahuje ani nepatrné stopy  mléka (proto je vhodné i pro vegany), samo od sebe nežlukne, protože je prakticky bezvodé. Vlhko a styk s vodu při skladování může způsobit žluknutí, z tohoto důvodu pro ghí není lednička vhodná a z téhož důvodu při odebírání ghí používejte jen suchou lžičku. Pokud se skladuje ve tmě a je dobře uzavřené, za pokojové teploty má prakticky neomezenou životnost.


    Novinka:
    V současné době je již skladem též ghí s našlehaným čistým medem v kvalitě odpovídající bio a ve správném doporučeném harmonickém poměru.

    Ze starých textů ájurvédy:

    Pravé ghí a med jsou oba výsledkem jedinečné přírodní alchymie.
    Pravé ghí a med jsou dvěma z pěti klasických nektarů starodávných Védských tradic.
    Pravé ghí a med pomáhají lepšímu vstřebávání a zároveň a posilují navzájem své účinky.
    Pravé ghí a med se navzájem doplňují a tvoří kompletní výživu.
    Pravé ghí a med zvyšují účinky substancí ke kterým se přidají.
    Pravé ghí a med zvyšují s časem svou kvalitu.


    Mithuna:  kreativní spojení
    Pokud víte něco o Józe a Ajurvédě, potom víte, že Mithuna se většinou překládá jako kopulace. Jistě to má také tento význam, ale na hlubší úrovni to znamená “ spárované”. „Mith“ je sloveso a znamená spojit a „una“ je přídavné jméno a znamená „méně než jeden“, jako že jedna plus jedna rovná se JEDNOTA, indikuje situaci spárování dvou věcí, kterýchžto výsledek je kompletní Jednota.
    Z této definice jsem si odvodil svou vlastní, která zní více jako “ kreativní společník” , “ kreativní spojení” a “ vědomá kreativita“, kde suma částí, propojení takových dvou ''křídel'', je mnohem silnější, než každá látka sama.
    Mithuna je také termín, kterým se označuje kombinace medu a pravého ghí, kreativního spojování dvou nektarů.

     

Praktické použití této kombinace : k ošetření odřenin a drobných poškození pokožky, oparů na ústech, pocitu suchosti rtů, k ošetření pleti obličeje před spaním, což je ta nejpřirozenější pleťová maska.lze též aplikovat jako medovou  tělovou masáž a po aplikaci omýt pokožku růžovou vodou a hlavně   ke konzumaci jako pomazánka na pečivo, neboť v tomto poměru je kombinace ghí a medu úžasná výživa pro náš organismus a chuťově též vynikající. 

 

Jedno z nejkvalitnějších ghí lze koupit  na tomto webu zde  nebo  na e-shopu Ájurvédských rodinných lázní na http://www.ajurv.cz/. Autor tohoto článku má s konzumací ghí, ( které mu mimo jiné plně nahradilo máslo) a jeho aplikacemi při různých zdravotních problémech, již téměř 20-leté zkušenosti díky studiu a praktikování ájurvédské medicíny.

 

Autor článku:  Vladimír Mazal

 


Přidat komentář

Vaše jméno:

E-mail:

Opište prosím kontrolní kód:
 

Text komentáře:

Přidat komentář